Futoko: Japonya’da okul terk etmek
Japonya’da çocuklar okulları terk ediyor ama bunun sebebi maddi yetersizlik veya sağlık sorunları gibi ilk akla gelen nedenlerden ötürü değil. 200 bine yakın çocuğun okul bırakma sebeplerinin başında okul fobisi, okulu yetersiz bulma, akran zorbalığı ve çeşitli ailevi sebepler geliyor.
Okula gitmek istemeyen çocuklardaki bu artış eğitim sisteminin sorgulanmasına da yol açıyor. İnsanlar neden çocuklarının okuldan nefret ettiğinin cevabını arıyor. Hem okullardaki akran zorbalığının kontrol edilemez boyuta ulaşması hem de mevcut eğitim anlayışının artık değişmesi gerektiği düşüncesi bu soruların cevaplarını oluşturuyor.
“Futoko” ders asma, devamsızlık, okul isteksizliği gibi anlamlara geliyor ve 30 günden fazla okula gitmeyen çocukları ifade etmek için kullanılıyor. 90’larda okul asan çocuklarda zihinsel ve fiziksel sağlık sorunu olduğu düşünülüyordu ancak 2000’lere gelindiğinde okul terk eden çocuk sayısındaki artış sebebin başka yerde yattığını gösteriyor.
Çareyi zorunlu eğitimi esnekleştirip alternatif eğitimde bulan Japonlar evde okul gibi uygulamalarla çocukların eğitim hayatının devam etmesini sağlıyor. Artan intihar vak’aları yüzünden aileler endişeli ve alternatif eğitim uygulamalardan yararlanarak çocuklardaki stresin azalmasını istiyor. Bu yüzden “futoko” sayısı her geçen gün artıyor. Alternatif eğitim talepleri her geçen gün büyüyor.
Yeni nesil çocuklar, okullardaki uygulamaları epey “katı” buluyor ve bu yüzden okula gitmeyi reddediyor. Disiplin kuralları, kılık-kıyafet zorunluluğu, diğerlerinden “farklı” olan öğrencilerin yaşadığı zorluklar, akran zorbalığı, öğrencilere verilen aşırı ödev ve sorumluluklar, klasik eğitim anlayışı gibi sebepler yüzünden çocuklar okula gitmek istemiyor. Bunun yerine saatlerini kendilerinin belirlediği ve yeteneklerine göre seçim yapabildikleri Serbest Okullara gidiyorlar.
Serbest Okullar, öğrencilerin kendilerini daha rahat ve özgür hissettikleri okullar. Sosyal becerileri artırmaya dönük faaliyet gösteren bu okullardaki çocuklarda görülen başarı oranı yetkilileri de memnun ediyor.
Bakanlık mevcut okullarda düzenlediği anketler sonucunda öğrencilerin değişim talebini değerlendireceğini belirtti.