Milyonlarca çocuk okulda ama öğrenemiyor

Dünya Bankası’nın ‘öğrenme krizi’ açıklamalarının ardından gelişmekte olan pek çok ülke eğitim harcamalarına daha fazla ödenek ayırmaya başlamıştı. Ancak bu yeterli mi?

Dünya genelinde 260 milyondan fazla çocuğun okula gitmiyor, gidenlerin de yarıdan fazlasının okuldaki öğrenimi yetersiz.

2030 yılına kadar ücretsiz ilk ve orta öğretimi sağlamaya yönelik küresel bir hedef konmuştu. Ve bu durum “nicelik için kalitenin değiş tokuşuna” neden oldu. Yani çocuklar okulda birkaç yıl geçiriyor ancak temel okuma-yazma becerilerini kazanamıyor.

Dünya Bankası adına Guardian’a konuşan Jaime Saavedra yoksul ülkelerdeki bu durumu bir “kriz” olarak değerlendirdiklerini açıkladı: “Kriz diyoruz çünkü sorun gerçekten büyük. Hedeflediğimiz yerden çok, çok uzağız. Okulda öğrenmeyen milyonlarca çocuğumuz var. Bir şekilde okula gidebilenlerin %56 ise başarısız. Sahra altı Afrikasında bu oran %90’lara çıkıyor. Ücretsiz eğitime rağmen bu veriler çok kötü maalesef. Hükümetler eğitim konusundaki taahhütlerini yerine getirmeli.”

Unesco, Human Rights Watch gibi kuruluşlar da düşük gelirli ülkelerdeki okullaşma oranının düşüklüğüne ve okullardaki yetersiz öğrenmenin neden olduğu krize dikkat çekiyor.

the GUARDIAN

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir