Çocuk eğitimi: Anne babalar nasıl manipüle ediliyor?
Kapitalizm sunduğu sınırsız seçenekler yoluyla tercihlerimizi manipüle ediyor. Yetişkinler için dahi durum böyle iken günümüzde çocuklar da bu sınırsız seçenek tuzağına düşürülüyor. En çok da “kendi tercihini yapma hürriyeti” söylemi üzerinden tüketici olmaları destekleniyor.
“Çocukların karar alma süreçlerine katılmaları, fikirlerinin sorulması sadece pedagojik olarak değil piyasa açısından da önem arz eden bir eğitim şekli. Çocukların özgüvenlerini geliştirmek isteyen ebeveynler çocuklarının çok iyi birer tüketici olduklarının da farkındalar mı?
“Lindstrom ve Seybold’un Brand Child başlıklı kitabu bu soruya cevap vermemize yardımcı olabilir. Kitabın alt başlığı şöyle: Günümüz dünya çocuklarının satınalma güçleri, tüketim tercihleri ve markalarla olan ilişkileri. Lindstrom kitabın hemen girişinde şu öenmli tespiti yaoıyor: günümüz çocukları yılda 300 milyar dolarlık bir harcama yapıyor. ayrıca 1.88 trilyon dolarlık bir tüketime etki ediyor. Bu kitabın anne balar için değil firmalar için yazılmış olduğunu hatırlatmak gerek. Kitap, günümüzçocuğunun inanılmaz satın alma gücünün keşfedilmesinim gerektiğini anlatıyor. Lindstrom ve Seybold, ‘çocuk ve marka’ arasındaki duygusal ve güçlü ilişkinin nasıl kurulabileceğinden, çocukların tüketim gücünden nasıl faydalanabileceğine kadar işadamlarına istatistiklere ve örnek olaylara dayanarak ipuçları veriyor. Çocuk dyip geçmemek gerekiyor 2 trilyon dolarlık bir Pazar. Patronların ve CEOların keyifle okuyacağı bir kitap.
Peki ama bu Pazar nasıl oluştu çocuklar yaklaşık 2 trilyon dolarlık bir tüketime etki edecek gücü nasıl elde ettiler şu soru, çocuktan patrona giden bu dolaylı yolu görmemizi sağlayabilir: yeni nesil anne babaları eğitmenin bu pazarın oluşmasında etkisi olabilir mi? Başka bir şekilde ifade edersek çocuklarımızı elinden tutup patronlara götürmemizi sağlayan yolun taşlatını psikologlar ve pedagoglar döşemiş olabilir mi? Anne babalar çocuklarının karar verme becelerini mi geliştimiş oluyor yoksa çocukların popüler kültürün etkisiyle yaptığı tercihe boyun eğmek zorunda mı kalıyor? Çocuklarınızın karar verme becersini geliştirin sözünü satın alma olarak dayatan uzmanlar gerçekte çocukaların kararlarını belirleyen kültür endüstrsinin varlığını ya görmezden geliyorlar ya da bunun farkında değiller. Çocuklarımızın kararı gerçekten çocuklarımızın kararı mı?”
Bu yazı Mücahit Gültekin‘in “Algı Yönetimi ve Manipülasyon” kitabından alıntılanmıştır. Pınar Yayınları /4. baskı 2017 Eylül/ sf. 30-33.