Şehirde doğa oyunlarının imkânı

Doğada yapılacaklar için illa büyük hazırlıklara veya sıra dışı şeylere gerek yok. Kainatin mucizesini yakalamak sıradan şeylerdeki güzellikleri görebilmekte. Her gün defalarca kez tekrar eden o güzellikleri…🌿

Jennifer Ward yıllarca doğanın içinde olmanın çocuklara ne kadar iyi geldiğini anlatıyor, kitaplar yazıyor. O kitaplardan biri “oyun arkadaşım yeryüzü”nde 52 tane etkinlik önerisi bulunuyor. Yeryüzüne dağılmanın ve gökyüzüne bakmanın hiçbir maliyeti yok ama kazanımları çok.

Korular, ormanlar, su birikintileri, nehir kenarları vs gibi doğal mekanlar çocuklara okulların verdiğinden daha fazlasını verir. Obezite, dikkat dağınıklığı, fiziksel rahatsızlıklar gibi çocuklarda bir hayli artan hastalıkları önlemenin yolu da daha fazla doğada vakit geçirmekten geçiyor. Şu tespit çok önemli: “ebeveynlerinden daha kısa yaşayan çocuklar” 😢

Karantinayı bahane edip evlere kapanmak yerine daha çok doğada vakit geçirmek için bir rehbere ihtiyaç varsa bu kitap cok iyi bir kılavuz. O 52 etkinlikte neler olduğunu bi okusanız! Kitabın baskısı yok, umarım @sineksekiz yeni yayın gündemine bu kitabı da dahil eder.

Doğada etkinlik denilince büyük kentlerde yaşayanlara özgü bir ifade gibi anlaşılabilir evet ama bugün doğada yaşayanların da onun kıymetini ne kadar bildiği tartışmalıdır. İster kentte ister taşrada yaşayın doğa temalı kitaplar çocuklar için kıymetlidir; bu kitaplarla birlikte doğada yapılacak keşifler oldukça önemli kazançlar sağlar. Genelde bu tür deneyimler büyükler, yaşlılar tarafından sonraki kuşaklara aktarılır ancak o tür bir kuşak aktarımından da yoksunuz artık maalesef. O yüzden benzer temalı kitaplarla kendi yolumuzu ve yordamımızı bulmalıyız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir